Tmavě fialové plody slivoně švestky se řadí mezi tradiční české ovoce, které se těší velké oblibě. Kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni, mají i široké léčebné účinky.
Zdravý účinek švestek
Švestky jsou především zdrojem antioxidantů, vitaminů A, B1, B2, B6 a B12, C, E, K a H, organických kyselin, tříslovin, dusíkatých a minerálních látek, jako jsou hořčík, draslík, mangan, vápník, fosfor, železo a draslík aj. Obsahují přírodní látky, jež působí preventivně na celé zažívací ústrojí, jejich konzumací předcházíte zánětům žaludku a střev, účinně působí na zdravou střevní mikroflóru. Švestky prospívají také srdci. Vitamin E, draslík i hořčík chrání před aterosklerózou, infarktem a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Velký obsah antioxidantů, a to i u sušených švestek, je řadí mezi ovoce zpomalující stárnutí. Obsah draslíku zabraňuje srážení krevních destiček, ateroskleróze a cévním mozkovým příhodám. Obsahují také kyselinu ursolovou, která působí jako prevence proti některým formám rakoviny, zejména rakovině tlustého střeva. Švestky jsou přírodními prostředky proti pomalé funkci střev, díky vysokému obsahu vlákniny. Sušené švestky jsou jedním z nejlepších zdrojů jódu. Pět sušených švestek prý poskytuje 13 μg jódu.
Švestky a hubnutí
Ačkoliv plody obsahují vyšší obsah cukru, jsou vhodné také pro hubnutí. Pomáhají vyplavovat vodu z organismu a díky silnému antioxidantu kyselině chlorogenové, která je obsažena například i v zelené kávě, podporují štíhlou lini.
Zajímavost na závěr: 100g ovoce obsahuje až 85 procent vody a má jen 210 kJ.