To, že je zelenina zdravá slýcháme už od malička. Která zelenina ale díky svým medicínským vlastnostem vede nad všemi ostatními? Odpovědí na tuto otázku je
červená řepa. Řepa má výrazný vliv na zdravé fungování mnoha orgánů těla, dokáže přinést úlevu a má očistný vliv na náš organismus.
Jaké tělu prospěšné látky červená řepa obsahuje?
Za své medicínské účinky vděčí červená řepa převážně vysokému obsahu látek známých pod názvem anthokyany, které jí dodávají typické červené zbarvení. Kromě jiných věcí mají i nesmírně silné protirakovinné účinky. Anthokyany však nejsou jedinými látkami, které dělají tuto zeleninu takto výjimečnou. V červené řepě najdeme vysoký podíl betainu, který je mocným přírodním protizánětlivým prostředkem odpovědným za zdraví srdce. Dále tato prospěšná zelenina obsahuje i mnoho důležitých vitamínů, zejména pak B1, B2, B12 a C. Opomenout bychom neměli ani minerály jako měď, hořčík, fosfor, jód a železo. Právě obsah železa má výrazný protianemický efekt (proti chudokrevnosti), je stimulátorem tvorby červených krvinek v kostní dřeni. Významně posiluje i obranyschopnost organismu, potlačuje záněty a má protirevmatické účinky.
Co vše se červené řepě přisuzuje?
Má schopnost neutralizace škodlivých látek v těle a podporuje jejich následné vylučování, a to především z mozku a střev. Týká se to takových látek, jako jsou olovo, hliník, cholesterol či radioaktivní látky. Výrazným způsobem ovlivňuje stav kardiovaskulárního systému. Zlepšuje činnost srdce, zabraňuje ateroskleróze (kornatění tepen), snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a podporuje tvorbu červených krvinek. Funguje jako prevence před vznikem rakoviny a zároveň slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání a následné rekonvalescenci po vyléčení. To je dáno jejími detoxikačními vlastnostmi. Červená řepa pročišťuje krev a obsahuje mnoho antioxidantů, které likvidují volné radikály zodpovědné mimo jiné i za některé prvotní projevy stárnutí, jako je kupříkladu tvorba vrásek. Její konzumace v prakticky jakékoliv formě povede ke zlepšení kvality a vzhledu kůže, vlasů a nehtů. Má velmi příznivé účinky co se týče snižování hladiny špatného LDL cholesterolu. V červené řepě najdeme kombinaci hned několika minerálů a vitamínů, které mají na starost posílení našich kostí.
Toto je jen krátký výčet všech účinků červené řepy na lidský organismus. Obecně je vidět, že tato zelenina je opravdu velmi užitečná. Jediný, kdo by si při její konzumaci měl dávat pozor, jsou cukrovkáři. Přeci jen obsahuje vyšší množství sacharidů, takže by v jejich jídelníčku měla být zastoupena jen v určitém množství.