Pekanové ořechy jsou u nás méně známé, ale to je obrovská škoda. Tyto ořechy se často řadí mezi nejchutnější skořápkové plody. Navíc stejně jako většina ořechů, i ty pekanové jsou zdraví prospěšné. Pojďte se dnes pekanům podívat pod skořápku.
Pekanové ořechy
Pekanové ořechy jsou plodem ořechovce pekanového, který je mohutný a dlouhověký strom. Z původní Severní a části jižní Ameriky se během let rozšířil i do jižní Afriky, Austrálie, Číny, Francie, Izraele, Španělska a řady dalších zemí. Rozrůst se může do výšky až 50 m a šířky až 20 m. Kmen vzrostlého ořechovce může mít až 2 m v průměru a strom se dožívá i více než 300 let. Na první sklizeň ořechů se často musí počkat i dvacet let, až stromy dorostou. Velikost stromu je hlavním důvodem, proč není tak rozšířený na zahradách jako třeba ořešák. Plod je peckovice (podobně jako třeba meruňka) a oříšek je vlastně semeno skryté uvnitř pecky.
Zdraví prospěšné látky v pekanových ořeších
Pekanové ořechy obsahují řadu prospěšných látek: zinek, vitamíny skupiny B, provitamín A, draslík, vápník, železo, fosfor. Dále jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, esenciálních olejů a bílkovin. Zinek je důležitý pro fungování bílých krvinek. Tyto ořechy snižují hladinu cholesterolu, působí antiskleroticky, podporují funkci srdce, posilují paměť a chrání buňky před volnými radikály. Pekanové ořechy jsou účinnou obranou proti kardiovaskulárním onemocněním a Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. Pekany mají také velmi nízký glykemický index a jsou vhodné pro diabetiky. Nezpůsobují totiž prudký nárůst cukru v krvi a jsou schopné regulovat jeho hladinu, například pokud jsou součástí jídla, po němž by normálně byla glykémie vyšší. Zdravý člověk by měl ve prospěch těla konzumovat ne více než 35 gramů lahodné pochoutky.
Jak pekanové ořechy využít?
Pekany jsou ideální, když vás honí mlsná. Je možné je také přidávat do granoly či do snídaňové kaše, ale i do salátu. Díky jejich měkkosti jsou skvělé pro výrobu ořechového másla, lze z nich ale vyrobit třeba i veganskou alternativu sýru. Oblíbené jsou z nich také koláče, dorty či sušenky. Asi nejznámější recept z pekanových ořechů je tradiční pekanový koláč, který je oblíbenou pochoutkou v Kanadě a USA.
Zajímavost na závěr: V Severní Americe se sklízí více než 85% plodiny.