Semena a semínka jsou superpotravina pro naše tělo i mozek. Jsou různě veliká, mají různou chuť a tvar. Všechna ale obsahují vysoké množství vitaminů, minerálů, proteinů, esenciálních olejů a enzymů. Pokud hledáte kvalitní, výživnou svačinu, která vás dobře zasytí, jsou tou správnou volbou.
Semínek existuje nepřeberné množství druhů. Jak ale mezi nimi vybrat ty nejvhodnější a jakým způsobem je konzumovat, může být u každého druhu jiné. Každé mají jiné účinky. Níže se dočtete o každém z nich.
Slunečnice
Jsou velmi bohatá na draslík a vitamin E a bez problému s nimi nahradíte vlašské či lískové ořechy, čehož mnohdy využívají i výrobci cukrářských a pekařských výrobcích. Jsou prospěšné pro srdce a cévy a dokáží snižovat riziko onemocnění rakovinou. Lze je použít do těsta na koláče, ale i jako drobenku. Když večer namočíte dvě hrsti slunečnicových semínek a ráno je rozmixujete, vyrobíte si chutný základ pro řadu pomazánek. Pak už jen přidejte tuňáka, česnek, sůl, pepř či zeleninu nebo bylinky.
Lněné semínko
Pyšní se vysokým obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Je zdrojem vitaminů skupiny B a C, ale i vitaminů A, E, D. Obsahují ale také draslík, fosfor a vápník. Lněná semínka lidský organismus neumí využít jinak, než nadrcená, proto je do těsta přidávejte podrcené či rozemleté. V těhotenství je vhodné užívat jej zhruba od třicátého týdne dvě lžíce denně pro hladší průběh porodu.
Sezam
Celá semínka se nejlépe hodí k posypání pečiva, sušenek, na zdobení moučníků, zkrátka podobně jako mleté ořechy. Sezamová semínka obsahují vitaminy skupiny B, vápník, hořčík a draslík. Kromě bílého sezamu existuje i černý sezam, kterého si velmi cení v tradiční čínské medicíně. Harmonizuje totiž játra, ledviny, slezinu a plíce.
Chia semínka
I přesto, že je v jídelníčku měli už Aztékové, velké oblibě se znovu začínají těšit až v posledních pár letech. Vašemu tělo dodají množství antioxidantů a vápníku. Nejlepší je rozmixovat je společně s ovocem či jogurtem v chutných a zdravých smoothies, nebo je nechat rozmočit deset minut v džusu a vypít.
Konopné semínko
Ač mají v názvu slovo „konopí“, není potřeba se obávat halucinogenních či psychoaktivních látek. Tato semena určená pro potravinářské účely je neobsahují. Obsahují však kvalitní bílkoviny a aminokyseliny a pro krev prospěšný fibrogin, jód a chrom. Chuťově se podobají vlašským ořechům a použít je můžete v salátech i při výrobě domácího müsli. A když je rozemelete s vodou, vytvoříte si chutnou a zdravou náhražku mléka.
Dýňová semínka
Dýňová semínka se dají jíst klidně jen tak. Mají svou osobitou chuť, která se hodí jak při přípravě chleba, tak sladkých moučníků. Opraženými semínky se rovněž zdobí krémové polévky, a když je upečete v troubě s trochou oleje a soli, získáte skvělou náhradu chipsů. Rovněž obsahují zdraví prospěšné látky a pomáhají bojovat i proti střevním parazitům.