Lyofilizované
Mezi nové metody zpracovávání ovoce a zeleniny patří sušení mrazem - tzv. lyofilizovaná výroba. Proces lyofilizace spočívá v tom, že se ovoce nebo zelenina nejprve zamrazí při teplotě mínus 80 °C. Tímto procesem se potravina v podstatě vysuší mrazem. Po hlubokém zmrazení se potravina zpracovává v sušičce, kde se voda v díky nižšímu tlaku mění na páru. Sušení probíhá ve vakuu, kde se odstraní cca 95 % vody. Lyofilizované ovoce a zelenina má výraznou chuť původní suroviny, příjemně křupe na skus, neobsahuje žádný přidaný cukr, barvivo ani konzervant. Je nutné je uchovávat v uzavřené nádobě, neboť má tendence pohlcovat okolní vlhkost z ovzduší. Velmi malá hmotnost ovoce a zeleniny má překvapivě velký objem.