Arašídy
Arašídy neboli burské oříšky jsou plody podzemnice olejné. Oni to vůbec nejsou oříšky, ale luštěniny. Rostlina připomíná naše brambory , kvete nad zemí a v hlíně má lusky se semeny. Nejvíc arašídů k nám dovážíme z Argentiny, Číny a okrajově z USA nebo Brazílie. Arašídy jsou velmi bohaté na živiny. I wikipedie píše , že obsahují 25% bílkovin, vysoké množství tuků a cukrů. Vyskytuje se zde vitamín B1, B3, B6, B9 i velmi oblíbený koenzym Q10. Arašídy jsou ceněny i pro obsah léčivého antioxidantu resveratrolu (obsahují 42μg ve 100g). Pro své zdravotní účinky jsou arašídy vysoce hodnoceny kvůli vysokému obsahu hořčíku-ve 100g přibližně 160mg, což je cca 50% denní dávky dospělého člověka. Hořčík se v těle podílí na stavbě kostí, zubů a šlach. Nedostatek hořčíku způsobuje bolestivé křeče ve svalech a mizí z těla při stresu a zátěži. Arašídy jsou důležitým zdrojem i manganu, také poskytují množství cca 30-50% denní dávky. Mangan se podílí na vyplavování jedů z organismu a tím napomáhá ke zlepšování obranyschopnosti organismu. Není proto náhodou, že buráky byly důležitou potravinou k přežití ve válce Sever proti Jihu.