Pistácie
Pistácie jsou stromové plody Řečíku pistáciového. Jedná se o velmi odolnou dřevinu menšího vzrůstu. Plody na stromě připomínají hrozny vína a při dozrávají většina skořápek plodů pukne sama. Lom puku přírodně otevřené pistácie je přímý a pravidelný. Těm plodům, kterým se puknutí na stromě nepodaří, pomůže šokové otevření kombinací mrazu a horka. Pistácie jsou mimořádně bohaté na draslík. V literatuře se uvádí hodnoty kolem 1000mg ve 100 gramech pistácií. Denní doporučená dávka je 3000-4000μg. Draslík reguluje množství vody vně buňky, pomáhá řídit hospodaření těla s kyselinami a zásadami. Má velký vliv v našem těle na produkci bílkovin a na získávání energie ze sacharidů. Je protihráčem sodíku. Také je důležitým zdrojem hořčíku, fosforu, síry, železa, mědi, vitamínu E a potřebné vlákniny.