Mandle
Mandle jsou jádrem pecky plodu mandloně obecné. Pěstují se převážně v subtropech-největším producentem je Kalifornie. Podle studií amerického výzkumu jsou mandle oficiálně zařazeny mezi superfoods. Mandle obsahují velké množství vlákniny, jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin. Obsahují hořčík -170mg ve 100 g, tj cca 50% doporučené denní dávky, 1900mg manganu tj. cca 50% doporučené denní dávky. Draslík reguluje množství vody vně buňky, pomáhá řídit hospodaření těla s kyselinami a zásadami. Má velký vliv v našem těle na produkci bílkovin a na získávání energie ze sacharidů. Je protihráčem sodíku. Také je důležitým zdrojem hořčíku, fosforu, síry, železa, mědi, vitamínu E a potřebné vlákniny. I císařovna Marie Terezie znala význam mandlí a údajně si dopřávala 8 mandlí denně.